Låt oss prata lön

Låt oss prata lön

... och varför 10% av vinsten går tillbaka till sömmerskorna.

Minimilönen i Indien där FAIRLYs produkter produceras är 5340 indiska rupees i månaden. Det är alltså den lägsta lagliga lönen i landet, en lön som tyvärr inte går att överleva på. Det som istället kallas för levnadslön, det en person behöver för att kunna leva skäligt, dvs äta ordentligt, försörja sin barn etc är mer än det dubbla, ca 14 000 indiska rupees. Det är ca 1 790 SEK i månaden så att man kan överleva. 

Det är svårt att göra en jämförelse, men låt oss försöka. I Sverige var levnadslönen beräknad till 14 800 SEK (2019). En lön man ska kunna överleva på. Tänk då istället att du fick 6 000 SEK. Hur galet är inte det?

____

Så vad gör FAIRLY?

1. Jag förhandlar inte priset för produktionen. När sömmerskorna ber om en viss summa för sitt arbete så får de det. För sömnaden av ett påslakanset så betalas 79,90 SEK ut till sömmerskan i lön, ett pris de gett mig. 

2. Tillsammans med lönen för sömnaden får sömmerskorna också 10% av vinsten på sålda produkter. Totalt har 710 SEK betalats ut i bonus.

Det här är bara början, som ett växande företag så hoppas jag att i framtiden kunna få dela en större del med de som arbetar för mig. För de ska inte bara överleva utan de ska precis som du och jag, få leva. 

Tack för att du handlar hållbart och med omtanke.

/Josefine

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.