Transparens

När du klickar på en produkt i webshopen hittar du information om alla kostnader för just den produkten. Där ser du direkt vad dina pengar går till när du köper något från FAIRLY. Där ser du också hur mycket av vinsten som går tillbaka till sömmerskorna i Indien.
_______

Låt oss prata lön

Minimilönen i Indien där FAIRLYs produkter produceras är 5340 indiska rupees i månaden. Det är alltså den lägsta lagliga lönen i landet, en lön som tyvärr inte går att överleva på. Det som istället kallas för levnadslön, det en person behöver för att kunna leva skäligt, dvs äta ordentligt, försörja sin barn etc är mer än det dubbla, ca 14 000 indiska rupees. Det är ca 1 790 SEK i månaden så att man kan överleva. Det här ser jag som ett minimum.

Det är svårt att göra en jämförelse, men låt oss försöka. I Sverige var levnadslönen beräknad till 14 800 SEK (2019). En lön man skulle kunna överleva på. Tänk då istället att du fick 5 000 SEK. Eller, låt oss vara ärliga. De flesta arbetarna inom textilbranschen har betydligt lägre lön än så. Hur galet är inte det?

____

Så vad gör FAIRLY?

1. Jag förhandlar inte priset för produktionen. När sömmerskorna ber om en viss summa för sitt arbete så får de det. För sömnaden av ett påslakanset så betalas 79,90 SEK ut till sömmerskan, ett pris som de satt på sin tid. Det är fem procent av en levnadslön i Indien. 

2. Tillsammans med lönen för sömnaden får sömmerskorna också 10% av vinsten på sålda produkter

Det här är bara början, som ett växande företag så hoppas jag att i framtiden kunna få dela en större del med de som arbetar för mig. För de ska inte bara överleva utan de ska precis som du och jag, få leva. 

_______

Målet med FAIRLY är att betala ut skälig lön för produktionen, men också att dela med mig av den vinst som sker vid köp av samma produkt.

På varje produkt i webshopen kan du läsa vad dina pengar går till.

_______

Besök webshopen för att se prisinformation per produkt.