Om FAIRLY

FAIRLYs mål är att du som kund ska komma närmare personerna bakom de produkter du köper. FAIRLY står  för en mer rättvis vinstfördelning, sömmerskorna i Indien får alltid 10% av vinsten på försäljningen.

Idén till FAIRLY föddes när jag gjorde designpraktik hos en organisation i Indien 2018. Där besökte jag bl a flera leprakolonier och träffade personer som dagligen utsattes för diskriminering och okunskap, vilket i sin tur ledde till stora svårigheter att få arbete och att kunna försörja sina familjer. Genom organisationen fick de lära sig olika typer av hantverk och kunde på så vis försörja både sig själva och sina familjer. Jag kände att jag ville fortsätta mitt samarbete även efter att jag åkte hem till Sverige och fortsätta jobba med ett av kvinnokollektiven.

FAIRLY gör små kvantiteter av sängkläder och hemtextilier, designade i Stockholm och sys av av små hantverkargrupper i Delhi och Bāpatla, Indien. På plats har jag min tidigare handledare och vän, Syamala, som sköter produktionen på plats. Alla produkter är gjorda i väl utvalt material av ekologisk hampa, ekologisk lin och lyocell. 10% av vinsten går alltid tillbaka till sömmerskorna.

- Josefine, grundare av FAIRLY

Vad är 10% av vinsten?

På varje produkt i webshopen kan du se hur mycket som går tillbaka till sömmerskorna. Hittills så har era köp genererat 986 SEK som betalats utöver betalning för produktionen. Ni har alltså bidragit med en halv månadslön (en rättvis månadslön, så kallad levnadslön) extra med era köp. Tack för att ni handlar rättvist!

Produktion

Syamala som är på plats i Indien har just nu har hand om hela vår produktion. Syam har en lång bakgrund i textildesign och hantverksproduktion så jag är trygg med att allting sköts på ett bra sätt. Vi har också löpande kontakt via videosamtal under produktionen för att se över design, tidsplaner etc. Då vi är vänner i första hand så gör det kommunikationen enkel. Målet är att i framtiden kunna anställa fler kvinnor från ett kvinnokollektiv i hennes by.

Vad kommer tyget ifrån?

Tyget köper jag från tygleverantören Boheco i Mumbai. Just nu kommer fibrerna från flera olika platser, bl a Östeuropa (lyocell) och Kina (hampa och lin). Boheco är ett relativt nystartat företag och deras mål är att i framtiden kunna erbjuda hela produktionen från sått frö till färdigt tyg med fullständig spårbarhet inom Indien. Anledningen till att jag valt deras tyger är blandningen av material som jag inte hittat någon annanstans. Tyget som används är producerat i Indien, dvs från att tråden blir till tyg. Hampan och linet kommer från Kina och är båda ekologiska och Oeko-Tex certifierade, det betyder att inga skadliga kemikalier finns i tråden när den är färdig. Jag försöker hela tiden få mer information om var och hur våra tyger produceras. Just nu är det bara två delstater i Indien där det är lagligt att odla hampa vilket är en stor anledning till att fibrerna i tyget som nu används kommer från Europa och Kina.

Varför hampa?

Hampa (Cannabis Sativa) är naturligt antibakteriellt och fibrerna är starka och andas bra, så perfekt för sköna lakan och servetter! Hampa, till skillnad från bomull, kräver mycket mindre vatten vid odlingen (ca 50% mindre), den växer snabbare (3-4 mån istället för 5-6 mån för bomull) och är inte lika temperaturkänslig. På en hampaplanta får man ut ca 200% fibrer jämfört med en bomullsplanta.

Till dig som kund

Jag har valt att producera små kvantiteter av de produkter som finns i webbshopen. Skulle något ta slut och du är intresserad av något som inte finns i lager så är det bara att maila så skriver jag upp detta inför nästa beställning. På så vis produceras endast det som efterfrågas.

På produkter så har jag valt att ha 40 grader på tvättrådet, detta för att produkterna ska hålla längre. De kan tvättas i 60 grader (Observera att detta inte gäller produkter färgade med naturfärg), men det sliter mer på tyget. Sängkläderna kan upplevas som sträva efter tvätt, men blir mjuka av kroppsvärme.

Frågor om FAIRLYs produkter eller om produktionen? Maila info@fairly.se