Vad är naturfärg?

Vad är naturfärg?

Processen att färga tyg med naturfärg liknar den infärgning som sker med konventionell infärgning, men med några extra steg. Allt tyg som jag använder för FAIRLY skickas från tygleverantören i Mumbai till Jaipur i Indien där den färgas.

Innan infärgning kan ske måste tyget behandlas med något som kallas betning. Det innebär att man behandlar tyget med syror eller metallsalter som sätter sig i
fibrerna och kan reagera med färgämnet så att det fäster bättre.

Sedan förbereds färgämnena, i fallet för @fairly.se färgerna Mossa och Terracotta är det bladen från mullbärsträdet och barken från acaciaträdet. Färgpigmenten är högkoncentrerade och hur mycket som behövs beror på tygets vikt. Färgpigmenten kokas upp med vatten och sedan roteras tyget i vattenbadet tills man uppnår rätt nyans. Efter det torkas tyget.

Det som gör den här processen mer miljövänliga är att inga syntetiska kemikalier används någonstans i processen därför är vattnet som används vid infärgningen biologiskt nedbrytbart. Det går bl a att användas till att vattna grödor eller till grundvattenstillförsel. Något som är en bristvara i Indien.

Eftersom färgen är framtagen av naturliga ämnen och inte använder lika mycket syntetiska kemikalier så blir också resultat lite annorlunda i och med att färgskiftningar kan förekomma och fastheten ibland är någon procent sämre. Men vad gör det egentligen, när både människor och miljö slipper arbeta med onödiga och skadliga kemikalier?

/Josefine

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.